Lyon Village Whole House Remodel

011_1613_N_FILLMORE_ST_351087_659394.jpg

We remodeled this entire 1929 wood framed home in the Lyon Village neighborhood of Arlington with a special emphasis on improving accessibility for our clients family.


The project included a two-story side addition with a gambrel roof and copper gutters that blend seamlessly with the existing house.  The new addition has a new bedroom with an en-suite bathroom on the lower level and a new office and walk-in closet on the upper level. The accessible bathroom flush transitions, a curdles shower with a folding seat, a 48" x 32" drop-in soaker tub with a high-speed, virtual tub spout, a TOTO toilet with bidet and auto open/close lid, and a vanity with a customized top for wheelchair access. 

We also constructed a new rear one-story great room addition with a flat roof and an adjoining screen porch and Ipe deck.  This addition opened up the space with clear sight lines from the kitchen through the great room and we added a new masonry chimney with wood burning fireplace and coffered ceiling to the great room. A three stop vertical lift was installed on the back deck for wheel chair accessibility to the back yard, the basement, and the main level kitchen, rear deck, and screen porch.  The screen porch has a Fir beam ceiling, Ipe decking, and a flat screen TV mounted over a stone clad gas fireplace.

The kitchen was remodeled with stainless steel appliances, maple shaker cabinets, absolute black leathered granite countertops, and a large curved island with ice white quartzite top. We also relocated the powder room on the main floor and installed a floating vanity with a custom stone top.  We underpinned the foundation, dropped the floor in the existing basement, and remodeled the basement bathroom.  We painted the whole house, renovated the master bathroom, and stained and finished  the new and existing oak flooring to tie everything together.

The exterior has all new Hardie Plank siding, Andersen Windows and doors, and Certainteed Landmark shingles.  We constructed two stone clad stormwater retention planter boxes to match our new stone stoop and steps with a wheelchair accessible flagstone ramp leading to the front entrance.  Metal railings, a new front door with sidelights, and an inviting porch complete the new entrance

Project Year: 2020

Arlington VA 22201